Eksem

Ordet eksem betyr «koke over». Eksem er et samlebegrep som brukes om flere hudplager, som for eksempel rødhet, hevelse, tørrhet, kløe,  flassing og blemmer. Eksem innebærer at huden er betent. Den er ofte også tørr og skjør og har derfor en nedsatt evne til å beskytte mot ytre påvirkning som mikroorganismer og kjemikalier. Eksem begynner ofte å klø, men hvis man klør seg, spres betennelsen og utslettene forverres.  Man pleier å regne med at rundt 10 prosent av Norges befolkning har en eller annen eksemdiagnose.

Atopisk eksem

Atopisk eksem er den vanligste eksemformen og rammer ca. 20 % av alle barn. Atopisk eksem kalles også barneeksem, og betennelsen forekommer ofte i albuebøyningene og knehasene.

Hos svært små barn kan eksemet sitte overalt på kroppen, og kinnene er et område som ofte rammes. Noen ganger er det en sammenheng med allergier, såkalte kryssallergier, dette er ekstra vanlig med råvarer.

Har man hatt atopisk eksem som barn, er risikoen stor for at man utvikler håndeksem som voksen. Man har også sett en sammenheng mellom atopisk eksem i barndommen, og problemer med tørr hud og eksem som voksen.

Irritasjonseksem

Når huden ofte kommer i kontakt med irriterende stoffer, for eksempel sterke rengjøringsmidler, eller om man vasker seg for ofte med såpe og vann, kan den reagere med å bli tørr og sprukken. Hudens naturlige beskyttelse brytes ned, og det kan oppstå ikke-allergisk kontakteksem, også kalt irritasjonseksem. Hos barn og ungdom som driver med idrett, er kontakteksem vanlig under sportsbeskyttelse, for eksempel under leggbeskyttelse i forbindelse med ishockey og fotball.

Allergisk kontakteksem

Når huden blir utsatt for et allergiframkallende stoff, for eksempel parfyme eller nikkel, kan det oppstå en allergisk reaksjon fra kroppens immunsystem. Ofte rammes hele huden av allergien, og ikke bare det området der utslettet viste seg først. Hvis man en gang har reagert mot et spesielt stoff, så blir man oftest allergisk mot dette stoffet selv om man bare kommer i kontakt med det i en kort stund. Kontakteksem viser seg som rødhet, kløe, nupper og små blemmer, og kan utvikles til sår.

Daglig hudpleie lindrer

Daglig hudpleie med kremer med høyt fettinnhold og uten parfyme, som tilfører god fuktighet og beskytter mot ytre påvirkning, kan forebygge eksem eller sørge for at den ikke blir verre. I perioder kan det være nødvendig å behandle med medisinske kremer og salver for å redusere symptomene.

Noen ganger kan det være til hjelp å utarbeide en behandlingsplan i samarbeid med lege eller hudlege, både for hverdagen og for de periodene når eksemen blusser opp.

Tips!

Hver gang du dusjer eller bader, tørker huden ut. Det unngår du ved å bruke en mild dusj- og badeolje i stedet for vanlig dusjsåpe. Decubal shower & bath oil tilfører huden ny fuktighet, samtidig som den rengjør på en skånsom måte.

Gode råd ved eksem

Fuktighetskremer er viktige i behandlingen av eksem. Spesielt om vinteren er det viktig å smøre inn kroppen hver dag for å forebygge kløe og eksem. Tenk også over hvor ofte du vasker deg, såpe og vann tørker også ut huden.

Nylig viste produkter