Hudens funksjon og oppbygning

Huden er kroppens største organ og utgjør ca. 10 % av et menneskes kroppsvekt. Den gjennomsnitlige hudoverflaten er 18 000 cm2. Det er derfor ikke så rart at huden er avgjørende for vårt velvære!
Huden har mange viktige funksjoner. Den beskytter mot mekaniske påvirkninger, UV-stråling og væsketap. Den regulerer kroppstemperaturen og er et sanseorgan for følelse, varme, kulde, smerte og trykk. Dessuten har huden stor betydning for full bevegelsesfrihet og brukes hele dagen når vi kommuniserer med andre.

Huden består av tre lag:

1. Epidermis – overhuden

2. Dermis – mellomlaget/lærhuden

3. Subcutis – underhuden

Epidermis – topplaget/overhuden

Epidermis består av stratum corneum og det basale cellelaget (1 cellelag) og dekker hele kroppens overflate. Hudcellene er dannet i basallaget og deretter vandrer de opp til hudens overflate og tar med seg proteinet keratin på veien. Hudcellene harder og dør, og det er de døde hudcellene som former stratum corneum som er det hudlaget som vi ser, som beskytter huden mot uttørring og annen ytre slitasje.

Overgangen fra nye hudceller til døde hudceller tar ca 4-6 uker. Hudcellene slites gradvis av i form av tørre hudflak eller flass. Nye celler dannes kontinuerlig og erstatter de gamle.

De døde hudcellene er bundet sammen av hudens eget fettlag (lipider) som gjør huden så tett satt sammen at den beskytter oss mot ytre påvirkninger som slitasje eller bakteries. Det er det dypeste laget av huden som gir topp-laget (overhuden) fuktighet for å holde huden glatt og fleksibel.

Visste du?

At huden er tykkest på håndflatene og tynnest på øyelokkene.

Dermis – mellomlaget/lærhuden

Dermis er sammensatt av bindevev og fibre fra proteinet kollagen og elastin. Dette gjør dermis både sterk og elastisk. For eksempel, tenk hvor mye huden kan strekke og sammentrekke seg i løpet av en graviditet. Med alderen vil antall elastiske fibre sakte reduseres og huden vil bli løsere og rynkete. For mye soling kan også ødelegge de elastiske fibrene og føre til at huden eldes raskere.

Tips!

Kollagen er et protein som gir huden fasthet og elastisitet. Proteinene du finner i soyabønner, kalkun, kylling, tunfisk, laks og linser hjelper huden til å reparere seg selv og danne mer kollagen. Derimot kan raske karbohydrater og sykker redusere mengden av kollagen i huden.

Dermis består også av talgkjertler, svettekjertler, blodkar, sanseceller og hårsekker. Det er herfra impulser fra smerte eller berøring på huden ledes gjennom nerver til hjernen.

Visste du?

Elastin er et elastisk protein som bidrar vev I kroppen til å gjenvinne sin form. Elastin sikrer at huden returnerer tilbake til sin orginale form etter for eksempel å ha blitt klemt.

Subcutis – underhuden

Dermis fusjonerer inn i underhuden som består av en spesiell type bindevev som inneholder fettceller. Fettvev er en energi reserve for kroppen og fungerer som en isolator og støtdemper for å beskytte de indre organene. Tykkelsen på underhuden varierer fra person til person avhengig av genetiske faktorer og livsstil. TUnderhuden kan være to centimetre på en person og opp mot ti centimetre på en annen.

Hva huden gjør:

Beskytter kroppen

Huden virker som en barrier. Overflaten er ganske sur (pH 4,5-5,5) som gjør huden et uvennlig sted for bakterier og kjemikalier. Men barrierer beskytter oss også mot trykk og slitasje.

Regulerer kroppstempraturen

Når vi utsettes for kulde trekker hudens små blodårer seg sammen slik at mindre blod sirkulerer gjennom huden. Dette betyr at mindre varme forlater kroppen, noe som gjør at vi ser bleke ut. Når det er varmt blir det motsatt, blodkar utvides, slik at mer blod sirkulerer. Når varmen forlater kroppen blir huden rød og når vi svetter senkes tempraturen ytterligere.

Holder kroppen hydrert

Stratum corneum danner en barriere av døde hudceller som holder fuktigheten inne i huden og holder den fleksibel. Når hudbarrieren er ødelagt for eksempel av såpe og vann, mister huden fuktighet og blir tørr og skjellete. Dette kan også øke risikoen for eksem.

Tips!

Hver gang du dusjer eller bader, tørker huden ut. Det unngår du ved å bruke en mild dusj- og badeolje i stedet for vanlig dusjsåpe. Decubal shower & bath oil tilfører huden ny fuktighet, samtidig som den rengjør på en skånsom måte.

Regulerer væskebalansen

Svette er viktig for å regulerer mengden av salt i kroppen. Hvor mye du svetter bestemmes av alder, tempratur og fysisk aktivitet. Vi svetter vanligvis ca. ½ liter per dag.

Hjelper oss å føle

Noen av de første tingene vi opplever som spedbarn er syn, lukt, smak og kanskje fremfor alt berøring. Nerveendene i huden informerer hjernen og trykk, smerte, varme og kulde. Følelse av berøring kan noen ganger advare oss før faren og andre ganger utløse følelser av lykke fra et behagelig kjærtegn.

Gir oss tilskudd av Vitamin-D

Når huden utsettes for solens UV-stråler, starter en kjemisk prosess I huden slik at Vitamin-D opprettes. Vitamin-D er viktig for regulering av kalsiumnivåer i blodet og har også vist seg å ha positiv effekt på humæret. I dag er det også forsket på om det er en potensiell sammenheng mellom Vitamin-D mangel og immunologiske sykdommer som MS.

Kommunisere

Huden kan også avsløre hvordan du føler deg og hvordan du reagerer i visse situasjoner. Kalde og svette hender kan betegne nervøsitet, og rødhet / rødme på kinnene kan tyde på stress eller spenning. På denne måten har huden en måte å kommunisere på som noen ganger kan avsløre mer informasjon enn vi ønsker.

Nylig viste produkter