Tørr hud

I vårt nordiske klima er tørr hud svært vanlig. Tørr hud kan ha ulike årsaker og oppleves på ulike måter – noen har bare en følelse av at huden er tørr og kanskje strammer og klør litt, mens andre har så tørr hud at den sprekker.

Tørr hud mangler vann

Akkurat som et murhus er bygd opp av teglsten med mørtel imellom, er hudoverflaten bygd opp av hornceller. Mellom disse cellene finnes det fett, såkalte lipider. I frisk hud binder lipidene fuktigheten i huden og skaper en beskyttende barriere som forhindrer at vann fordamper.

hud-no

I tørr hud, derimot, finnes det for lite av denne «mørtelen», noe som gjør at huden ikke kan binde fuktighet og vann. Da fordamper vannet, og huden blir tørr. Jo eldre man blir, desto vanligere blir problemene. Hudens evne til å binde fuktighet reduseres nemlig med årene.

Tips!

Hver gang du dusjer eller bader, tørker huden ut. Det unngår du ved å bruke en mild dusj- og badeolje i stedet for vanlig dusjsåpe. Decubal shower & bath oil tilfører huden ny fuktighet, samtidig som den rengjør på en skånsom måte.

Livsstil og klima påvirker huden

Gener og livsstil er de mest avgjørende faktorene når det gjelder huden din. Ytre faktorer som stress, forurensning, sterk sol, røyking og feil kosthold spiller også inn. Selv årstidene spiller inn. På høsten og vinteren gjør kulden og den tørre inneluften at huden blir tørr. Og på sommeren kan solen gjøre huden tørr. Så vi kan si at tørr hud er et problem året rundt. Klikk her får å lære mer om hva du kan gjøre daglig for å unngå tørr hud.

Tips!

Ikke glem å beskytte huden før du går ut I kulde og uvær, og prøv å dekke til så mye av huden din som du klarer. Dette gjelder spesielt for barns sensitive hud.

Hudsykdommer

Tørr hud kan også skyldes en hudsykdom, feks psoriasis eller eksem.
Lær mer om psoriasis her
Lær mer om eksem her

Hudsprekker kan gi infeksjoner

Tørr hud kan være mer enn bare ubehagelig, det kan også føre til problemer. Det gir en ujevn hudoverflate som innebærer at huden er «åpen» og mottakelig for bakterier. Sprekkdannelser er det ideelle miljøet for dannelse av infeksjoner.

Tips!

Sørg for å fukte huden med en fuktighetskrem med høyt fettinnhold umiddelbart etter du har dusjet eller badet.

Nylig viste produkter