Psoriasis

Psoriasis er en arvelig, kronisk sykdom som kan ramme både hud og ledd (s.k. psoriasisartritt).

Psoriasis i huden innebærer at cellene i overhuden dannes raskere enn vanlig. Det oppstår en betennelse, og det ytterste hudlaget støtes av.  Det viser seg som røde, flassende flekker på ulike deler av kroppen, også i hodebunnen.

Psoriasis varierer veldig i intensitet og utbredelse mellom ulike personer. Det finnes i dag ingen behandling som kan kurere psoriasis eller psoriasisartritt. Derimot kan en behandling som er godt individuelt tilpasset, gi gode forutsetninger for et godt liv. Noen har lettere problemer og kan være symptomfrie i lange perioder, mens andre plages av sykdommen hele tiden.

En kombinasjon av arvelige og ytre faktorer er sannsynligvis den vanligste forklaringen hvorfor psoriasis oppstår. Ytre faktorer som kan utløse sykdommen, er infeksjoner, alkohol, enkelte medisiner eller livskriser.

Tips!

Sørg for å fukte huden med en fuktighetskrem med høyt fettinnhold umiddelbart etter du har dusjet eller badet.

Daglig hudpleie lindrer

Den daglige hudpleien er svært viktig i behandlingen av psoriasis. Fete kremer som løser opp flasset og holder hudbarrieren intakt, kan i kombinasjon med medisinske kremer med kortison dempe symptomene i de fleste tilfellene.

Hvis det ikke er nok, finnes det flere behandlingsalternativer. Man kan dele inn behandlingen i 3 trinn:

  • Her smører man krem, salve eller annen behandling direkte på huden
  • Her får man lysbehandling eller bløte røntgenstråler (Bucky-stråler)
  • Her blir man behandlet med tabletter eller injeksjonsbehandling

Med en sunn livsstil kan man forebygge følgesykdommer som diabetes og hjerte-/karsykdommer.

Nylig viste produkter